Yabancı mahkemeden alınan kararlar kendiliğinden verildiği ülkenin sınırları dışında kendi gücüne dayanarak etki yapmaz. Yabancı bir devlet mahkemesi kararının “tanınması” ile kararın kesin hüküm gücü Türkiye’yi de kapsayacaktır.
Yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de hükmü yoktur. Tanınmayan veya tanınmaya ehil olmayan yabancı mahkeme kararı, bir mahkeme ilamı olarak herhangi bir hukuki etkiye sahip olmaz.
Aile Hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi, Aile Mahkemeleri’nin bulunduğu yerlerde bu mahkemeleri görevi dahilindedir.
Yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararı Türk Mahkemeleri’nde tanıma ve tenfiz yolu ile kabul edilmedikçe taraflar Türkiye’de boşanmış sayılmazlar.
Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizi için :
- Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının aslı
- Boşanma kararının apostille (özel tasdikname) ve kesinleşmiş olması
- Mahkeme kararının apostilli ve kesinleşmiş halinin tercümesi. Bu tercüme konsolosluk onayında geçmelidir.
- Pasaport ve nüfus cüzdan fotokopisi
- Avukata, özel boşanma, tanıma ve tenfiz içeren vekaletname verilmesi
Yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için açılacak davada yetkili mahkeme, davalı tarafın Türkiye’deki ikametgah adresinin bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak davacının Türkiye’de ikametgahı bulunmuyor ise sakin olduğu yer mahkemesi bu da yok ise Ankara, İstanbul, İzmir Aile Mahkemeleri yetkilidir.
Bu davalarda boşanılan eşin ikametgah adresinin bilinmesi yahut o eşin de Türkiye’de bir ikametgah adresinin bulunması durumunda dava daha hızlı sonuçlanabilmektedir. Eğer karşı taraf da Türkiye’de bir avukata vekaletname verirse çok daha hızlı sonuçlanacaktır.
Etiketler
Paylaşın
"Yabancı Ülke Mahkemelerince Verilen Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.