Boşanma davaları; anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olarak açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafın da her konuda (boşanma, velayet, kişisel ilişki, nafaka tazminat boşanmanın mali sonuçları) anlaşarak açtıkları davalardır. Ancak çekişmeli boşanma davalarında bir taraf dava açmaktadır. Bazı durumlar da karşı taraf da boşanmak istemekte bu yönde yazmakta ya da karşı dava açmaktadır. Ancak bazen karşı taraf yani davalı boşanmak istememektedir. Bu durumda davayı açan taraf boşanamayacağından korkmaktadır.
Bir Tarafın Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur
Bir taraf (davacı) boşanmak isterken karşı tarafın (davalı) boşanmak istememesi söz konusu olabilmektedir. Bir tarafın boşanmak istememesi durumunda sırf bu sebeple boşanma davası reddedilmeyecektir. Burada mahkeme tarafından yargılama yapılarak karar verilecektir. Boşanmak isteyen taraf delillerini sunar, iddialarını ispatlar ve mahkemece davası kabul edilirse taraflar boşanacaktır. Yani yalnızca bir tarafın boşanmak istememesi tek başına red sebebi olmayacaktır. Eşlerden biri boşanmak istemezse çekişmeli boşanma davası olarak dava görülecektir. Bu durum bazen yalnızca boşanma davası süresinin uzamasına sebep olacaktır.
Eşim Boşanma Davası Açtı Ama Ben Boşanmak İstemiyorum
Boşanmak istemeyen tarafın bunu boşanma dosyasına sebepleriyle birlikte belirterek dilekçe sunması gerekmektedir. Burada hakim hangi tarafın kusurlu olduğuna bakacaktır. Boşanma sebeplerini haklı gören ve boşanma davası açan eşi az kusurlu ya da kusursuz gören hakim boşanmaya hükmedebilecektir. Ya da boşanma davası açan eşin daha ağır kusurlu ya da tam kusurlu olması durumunda boşanma davası reddedilecektir. Aynı şekilde boşanma davasında belirtilen boşanma sebeplerini affeden tarafın da dava açma hakkı olmayacağından boşanma davası reddedilecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur
Anlaşmalı boşanma davasında eşler davanın her aşamasında boşanmaktan vazgeçebilirler. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerden birinin duruşma esnasında ya da davanın genelinde boşanmaktan vazgeçmesi durumunda dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Bu süreçte hak kaybına uğramamak adına boşanma avukatından destek almanızı tavsiye ederiz.
Paylaşın
"Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.