Trafik kazalarıyla günümüzde oldukça fazla karşılaşılmaktadır. Trafik kazası ölümlü, yaralamalı veya maddi hasarlı olabilmektedir. Araç değer kaybı, trafik kazası sonrası aracın değerinde azalma olması demektir. Araç, tamir sonrası eski haline gelmiş olsa bile değerinde azalma olacaktır.
Kazaya karışan araçlar onarıldıktan sonra hasar oranına bağlı olarak bu değer kaybını kusurlu olan karşı taraftan isteyebilmektedir. Trafik kazasında karşı taraftan ya da onun sigortasından aracının onarılmasını istemesi daha farklı bir husustur. Kazaya karışan kişiler tamir ettirme ve değer kaybı taleplerini karıştırmaktadır. Araç karşı tarafça onarılmış olsa dahi değer kaybı istenebilecektir.
Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
- Karşı tarafın kusurlu olması gerekmektedir. Siz %100 kusurlu olursanız karşı taraftan tazmin talebinde bulunamayacaksınız.
- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olması gerekmektedir.
- Araç hurdaya çıkarılmış olmamalıdır.
- Kazanın son 2 yıl içerisinde olması gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Kazaya karışan aracın değer kaybı hesaplanırken kaza sonrası oluşan hasarın boyutu ve ne olduğu, aracın piyasa değeri, aracın kilometresi gibi birçok kriter baz alınarak hesaplama yapılmaktadır.
Araç Değer Kaybı Talebinde Zamanaşımı
Değer kaybı, kazaya sebep olan tarafın kim olduğunun öğrenilmesinin akabinde 2 yıl içerisinde talep edilebilecektir.
Aracınızın değer kaybına ilişkin ödeme almak için sigorta şirketlerine usulüne uygun başvuru yaptığınızdan emin olmak ve mağdur olmamak için araç değer kaybı talepleri ile ilgilenen bir avukattan hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
Etiketler
Paylaşın
"Araç Değer Kaybı ve Şartları" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.