Anlaşmalı boşanma davası en çok görülen boşanma davalarından biridir. Çoğu zaman çekişmeli boşanma davası olarak açılan boşanma davası da anlaşmalı olarak sonuçlandırılmaktadır. Yani çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına nazaran oldukça kısa sürmektedir. Anlaşmalı dava, çekişmeli davaya kıyasla daha kısa sürmesi sebebiyle avantaj gibi görünse de bazen eşler haklarını tam olarak bilmedikleri için mağdur olabilmektedir. Taraflar, kendi aralarında her konuda anlaştıktan sonra Eskişehir anlaşmalı boşanma avukatı 'na gelerek süreci ayrıntılı yönetmelidirler. Bu sebeple eşlerin haklarını almaları önemlidir.
Tarafların boşanma hususu, malların paylaşımı, ziynetler, ev eşyaları ve kişisel eşyaların paylaşımı, müşterek çocukların velayeti, kişisel ilişki, nafaka (iştirak, yoksulluk nafakası) gibi konularda anlaşmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
1) Evlilik birliği en az 1 yıl sürmelidir. Yani düğün tarihinden itibaren değil, resmi nikah tarihinden itibaren süre hesaplanacaktır.
2) Eşler boşanmak için birlikte mahkemeye başvurmalı ya da bir eş diğerinin açtığı davayı kabul etmelidir.
3) Taraflar, duruşmada bizzat hazır bulunmalıdır. Her iki taraf iradelerini bizzat hakim huzurunda dile getirmelidir.
4) Taraflar, boşanma ve diğer konularda anlaşmış olmalıdır.
5) Tarafların yaptığı anlaşma, hakim tarafından uygun bulunmalıdır. Uygun bulmaz veya gerek görürse hakim özellikle çocuklara ilişkin konularda değişikliğe gidebilecektir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Zorunlu mu?
Anlaşmalı boşanma davasında avukat zorunlu değildir. Ancak tarafların süreci yanlış yönetmemeleri, iradelerinin fesada uğramaması, hata yapmamaları ve mağdur olmamaları için avukattan destek alınması tavsiye edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme
Taraflardan biri anlaşmalı boşanmadan vazgeçerse dava çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Bu durumda süreç daha uzun sürecektir. Hakim, davanın çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi sebebiyle davacıya dilekçesini ve delillerini sunması için süre verecektir. Bu süreç içinde dilekçe sunulmazsa davanın reddine karar verilecektir.
Ancak tarafların ikisi de vazgeçerek barışmak istedikleri takdirde boşanma kararı kesinleşene kadar anlaşmalı boşanmadan vazgeçme dilekçesi verebilirler.
Anlaşmalı Boşanma Ücreti
Boşanma davası ücreti her yıl Ocak ayında değişmektedir. Güncel ücretler ve ödemelerle ilgili iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanmada Velayet
Bu davada da tüm boşanma davalarında olduğu gibi velayet hususu tartışmalı olabilmektedir. Çocuğun velayetinde en önemli husus çocuğun üstün yararıdır. Bu da çocuğun yaşı, sağlık durumu, kendi isteği gibi hususlar dikkate alınarak anne ve baba tarafından kararlaştırılmalıdır.
Kusurlu olduğu iddia edilen eşe baskı yapılarak müşterek çocukların velayetinin zorla alınması doğru değildir. Çocuğun yararına olan durumun göz önüne alınması daha sağlıklıdır.
Koronavirüs Sürecinde Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir mi?
Daha önceki koronavirüs sürecinde dava açılmasına ilişkin yazımızı inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda da belirttiğimiz gibi koronavirüs sürecinde dava açılabilmektedir. Dolayısıyla koronavirüs sürecinde anlaşmalı boşanma davası da açılabilmektedir. Ancak süreler işlememekte ve duruşmalar yapılmamaktadır. Şu an için bu durum 15 Haziran 2020 tarihine kadar devam edecektir. Ayrıntılı bilgilendirme için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davasında Aile Mahkemesi görevlidir.
Boşanma davası, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı (6) aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabilecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Kesinleşmesi
Dava açıldıktan ve duruşma olduktan sonra yasal olarak 1 ay içerisinde gerekçeli karar yazılmaktadır. Gerekçeli kararın yazılıp yazılmadığı mahkemeden öğrenilebilir. Eğer boşanma avukatınız varsa avukatınız gerekli işlemleri yapacaktır.
Gerekçeli kararın yazılmasından sonra taraflar bizzat mahkemeye gelerek kararı tebliğ almalıdırlar. Aksi takdirde taraflardan birinin talebi üzerine karar tebliğe çıkarılır. Ancak bu durumda süreç biraz daha uzayacaktır. Kararın tebliğinden hemen sonra üst mahkemeye başvuru hakkından feragat edildiğine ilişkin dilekçe verilerek kararın kesinleştirilmesi sağlanır. Taraflar bu şekilde feragat dilekçesini vermezlerse tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde üst mahkemeye başvuru yapılmadığı takdirde anlaşmalı boşanma davası kesinleşmiş olur.
Etiketler
Paylaşın
"Anlaşmalı Boşanma" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.