Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Adli Tatilde Eskişehir’de Boşanma Davası Açılır mı?

Adli Tatilde Eskişehir’de Boşanma Davası Açılır mı?

 

Adli Tatilde Eskişehir'de Boşanma Davası Açılır mı?

Adli Tatil Nedir?


Adli tatil, mahkemelerin büyük bir kısmının görülmediği, sürelerin durduğu ve yalnızca belirli türde davaların görüldüğü dönemdir. Türkiye'de adli tatil kanun uyarınca her yıl 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta sona erer. Bu süre zarfında yargı faaliyetleri asgari düzeyde devam eder ve yalnızca acil ve özel durumlar için mahkemeler açıktır. Adli tatil süreleri, hangi işlerin görülmeye devam edildiği konusunda "adli tatilde yapılabilecek işlemler ve sürelerin adli tatilde bitmesi" konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

Adli Tatilde Hangi Davalar Görülür?


Adli tatilde, yargı faaliyetleri kısıtlanmış olsa da, belirli türde davalar görülmeye devam eder. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 103 uyarınca adli tatilde de görülmeye devam edecek işler şunlardır:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

 

Adli Tatilde Boşanma Davası Görülür mü?

 

Boşanma davaları ise genellikle rutin olarak görülmez, ancak acil ve özel durumlar söz konusu olduğunda talep halinde istisna oluşturabilir.

 

Eskişehir'de Boşanma Davası Açma Süreci


Eskişehir'de boşanma davası açmak isteyenler için süreç şu adımlardan oluşur:
- Dilekçenin Hazırlanması: Boşanma talebini, süreci, yaşanılanları, talepleri ve delilleri içeren Aile Mahkemesi'ne hitaben bir dilekçe yazılmalıdır.
- Gerekli Belgeler: Delillerin neler olduğuna ilişkin tüm belgeler hazırlanmalıdır.
- Davayı Açma: Dilekçe ve belgelerle birlikte, Eskişehir Nöbetçi Aile Mahkemesi'ne başvurulmalıdır.
- Mahkeme Süreci: Dilekçe verildikten ve dilekçe aşamaları tamamlandıktan sonra duruşma, mahkeme tarafından belirlenen tarihlerde görülmeye başlar.

 

Adli Tatilde Eskişehir'de Boşanma Davası Açmak Mümkün mü?


Adli tatilde Eskişehir'de boşanma davası açmak mümkündür. Ancak bu davaların görülmesi genellikle adli tatil bitimine ertelenir. Boşanma davaları için adli tatil süresince dava açılabilir fakat duruşma tarihleri tatil bitiminden sonra belirlenir. Ancak mahkeme ile görüşülerek aciliyetin ve sürecin bildirilmesi durumunda bazen duruşmalar yapılabilmektedir.

 

Adli Tatilde Acil Durumlar ve Boşanma Davası


Adli tatilde boşanma davasının aciliyet taşıdığı durumlar söz konusu olabilir. Örneğin:
- Aile içi şiddet durumları
- Çocukların korunması gereken acil durumlar gibi.


Bu gibi acil durumlar, nöbetçi mahkemeler tarafından ele alınabilir ve dava süreci hızlandırılabilir. Bazen de tarafların ya da tanıkların yurt dışında yaşadığı ancak adli tatil döneminde Türkiye'de oldukları durumlarda her iki tarafın da talebiyle mahkeme kabul ettiği takdirde duruşmalar görülebilir.

 

Boşanma Avukatının Rolü ve Tavsiyeler
 

Boşanma davası sürecinde boşanma avukatının rolü, müvekkilinin haklarını korumak ve en iyi sonucu elde etmektir. Adli tatilde boşanma davası açmak isteyenler için bazı tavsiyeler:
- Hazırlıklı Olun: Belgelerinizi ve dilekçenizi önceden hazırlayın.
- Avukatınızla İletişimde Kalın: Süreç boyunca avukatınızla düzenli iletişim kurun.
- Acil Durumları Belirleyin: Durumunuzun acil olduğunu belirten gerekçeleri delilleriyle birlikte sunun.

 

Sonuç


Adli tatil döneminde boşanma davası açmak mümkündür, ancak davanın -acil durumlar dışında- görülmesi adli tatil sonrasına ertelenir. Eskişehir'de boşanma davası açmayı planlayanlar, sürecin detaylarına hakim olmalı ve avukatlarından destek almalıdır.

"Adli Tatilde Eskişehir’de Boşanma Davası Açılır mı?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595

Eskişehir Avukat Eda Yıldırım İlhan

Eskişehir’de Avukat mı arıyorsunuz?

Av. Eda Yıldırım İlhan; Eskişehir Avukat, Eskişehir Boşanma Avukatı, Eskişehir İcra avukatı, ceza avukatı olarak müvekkillerine eksiksiz hukuki danışmanlık ve dava vekilliği hizmeti vermektedir. Randevu oluşturmak için iletişime geçiniz.

İletişime Geçin

Yardıma mı İhtiyacınız Var?

Eskişehir Avukat İhtiyacınızda Yanınızdayız

Eskişehir Avukat, Boşanma Avukatı, İcra Avukatı, Ceza Avukatı, İş Avukatı olarak hukuki uyuşmazlıklarınızı haklarınızı alarak en kısa sürede çözebilmeniz için buradayız. Davanıza ilişkin bilgi almak için iletişime geçiniz.

İletişime Geçin