Belçika'da, Fransa'da, Hollanda'da ya da herhangi bir yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, istedikleri yerde boşanma davası açabilirler.

Belçika'da yaşıyorum, Türkiye'de hala evli görünüyorum. Türkiye'de nasıl boşanabilirim?

Belçika'da, Fransa'da, Hollanda'da ya da herhangi bir yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ister yaşadıkları ülkede isterse Türkiye'de boşanma davası açabileceklerdir. 

Yaşadıkları ülkede boşanma davası açan vatandaşların, yurt dışında açtıkları boşanma davalarının Türkiye'de geçerli olabilmesi için Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekecektir.

690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Düzenlemesi ile Yurt Dışı Boşanma Kararının İdari olarak Tanınması

29 Nisan 2017 tarihli 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili ile ilgili hüküm düzenlenmiş olup bu hüküm gereğince; 

  •  Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte başvurması

  • Verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması

  • Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir.

  • Taraflar bu düzenleme ile birlikte başvuru yaparak yurt dışında verilen boşanma kararının tanınmasını sağlayabilirler. Ancak söz konusu Kanun Hükmünde Kararname henüz uygulama alanı bulamamıştır bu sebeple yurt dışında verilen boşanma, evliliğin iptali, boşanma, nafaka, tazminat veya velayet kararları için tarafların tanıma ve tenfiz davası açması gerekecektir.




    Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi (Tanıma-Tenfiz Davası - Eskişehir Avukat

    Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizi için :

    • Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının aslı; Yurt dışında açılmış ve karara bağlanmış bir boşanma davası olmalıdır. Bu davadan alınan evrakların aslının veya aslı gibidir onaylı suretinin dava dilekçesine eklenmesi gerekecektir.
    • Boşanma kararının apostille (özel tasdikname) ve kesinleşmiş olması; Yine yurt dışında verilen boşanma kararının kesinleşmiş olması ve bunun mahkemeden alınan evrakla belgelendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu mahkeme kararını veren merciin yetkili olup olmadığının Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca apostille yani onay verilerek yapılması gerekmektedir.
    • Mahkeme kararının apostilli ve kesinleşmiş halinin tercümesi; Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti'nde geçerli dil olan Türkçe'ye çevrilmiş bir tercüme ile başvuru yapılması gerekmektedir. Bu tercüme konsolosluk onayında geçmelidir.
    • Pasaport ve nüfus cüzdan fotokopisi
    • Avukata, özel boşanma, tanıma ve tenfiz içeren vekaletname verilmesi gerekmektedir. 
      Almanya, Belçika, Fransa ya da Hollanda gibi ülkelerden verilen boşanma kararının Uluslararası Sözleşmeler gereğince Türkiye'de tanıma işlemi yapılabilmesi için gerekli belgelerle başvuru yapılabilecektir. Yurt dışında yaşayan tarafların davanın uzamaması, yanlış işlem yapılmaması ve kısa sürede sonuçlanması için bir Avukatla iletişime geçmeleri daha sağlıklı bir yol olacaktır. Yurt dışına verilen boşanma kararının tanınması için bir avukatla hareket eden taraflar, dava açarak en kısa sürede Türkiye'de de boşanmış olarak görünecektir.
      Yurt dışında boşanma davası açıp sonuçlandıran kişilerin Eskişehir'de tanıma ve tenfiz davası açarak Türkiye'de de boşanmaları mümkündür.

      Lahey Sözleşmesine Taraf Olan Ülkeler

      Portekiz, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Kuzey İrlanda, Dominik, Fiji, Yeni Zelanda, Kolombiya, Honduras, Ermenistan, Trinidad ve Tobago, Türkiye, Hollanda, Barbuda, Lüksemburg, Letonya Saint Vincent, Arnavutluk, Bulgaristan, Samoa, Marshall Adaları, Arjantin, Namibya, Hindistan, İsviçre, ABD, Slovakya, İsveç, Liberya, Barbados, İzlanda, Fransa, Macaristan, Birleşik Krallık(İngiltere), Grenadines, Kazakistan, Polonya, Antigua, Güney Afrika, Makedonya, Belarus, Slovenya, Bahamalar, Litvanya, Estonya, Andora, Hong Kong, Finlandiya, İspanya, Avustralya, Malavi, Sırbistan, İrlanda, Cook Adaları, Seyşeller, Japonya, Svaziland, İsrail, Avusturya, Hırvatistan, Brunei Sultanlığı, Monako, Ekvador, Niue, Mauritius, Surinam, Belize, Venezuela, Çin Halk Cumhuriyeti, El Salvador, Makou, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Lihtenştayn, Gürcistan, Grenada, Azerbaycan, Güney Kore, Malta, Karadağ, Saint Kitts ve Nevis, Tonga, Bosna - Hersek, Ukrayna, Panama, Bostvana, San Marino, Belçika, Lesotho Saint Lucia, Yunanistan,

    "Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Demektir?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

      Makalelere Göz Atın

    Avukat Eda Yıldırım İlhan

    Eskişehir'de ticaret, şirketler ve sözleşmeler hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku, aile hukuku, miras hukuku, sigorta hukuku, gayrimenkul hukuku, icra ve iflas hukuku, idare ve vergi hukuku, tüketici hakları hukuku alanlarında şahıs ve şirketlere kurumsal olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.


    Yayınlama