Emeklilikte yaşa takılanlar için 2022 yılı sonunda emeklilik açıklaması yapıldı. EYT nedir? EYT kapsamında mıyım? EYT şartları nelerdir? Hizmet tespiti davası
EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar 'la ilgili son dönemde yapılan açıklamalar sonrasında bu kapsamda kalan kişilerde bir takım soru işaretleri oluşmuştur. Sigorta başlangıç tarihi, EYT 'in kimleri kapsadığı, Hizmet tespiti davası açılıp açılamayacağı gibi pek çok soru bulunmaktadır. Yaklaşık 2.5 milyon kişiyi ilgilendirmekte olan EYT ile ilgili açıklamalar 2022 yılının son günlerinde duyurulmuştu. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresinin tamamlanması durumunda gerekli şartları sağlayan kişiler yaş şartını sağlamak zorunda olmadan emekli olabilecek.
EYT Kapsamında Mıyım?
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış olan ve prim ödeme gün sayılı ile sigortalılık süresini tamamlayan herkes EYT kapsamındadır. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Dolayısıyla düzenleme 9 Eylül 1999'dan itibaren sigorta kaydı olanları kapsamayacaktır.
EYT'de Yaş Şartı Var mı?
Hayır. Prim ve sigortalılık süresi şartının sağlanması durumunda yaşa bakılmaksızın herkes emekli olabilecek.
EYT İçin Prim Gün Sayısı
SSK'lı ve 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş erkekler, 5000 gün prim ödemişlerse yaşları ne olursa olsun emekli olabileceklerdir. Kadınlarda ise sigortalılık süresinin 20 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Bağkur ve emekli sandığına tabi olanlarda ise 25 yıl sigorta süresinin dolduran erkekler 9000 gün prim ödenmiş ise emekli olabileceklerdir. Kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 7200 prim günü olarak düzenleme yapılmıştır.
EYT'liler İlk Maaşını Ne Zaman Alacak?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamına girenlerin henüz ilk maaş tarihine dair net bir tarih bulunmamakla birlikte 2023 yılı Ocak ayı içinde Meclis'te görüşüldükten sonra kısa süre içerisinde yasalaşarak Şubat ayı içerisinde ilk maaşların alınabilmesi bekleniyor.
Hizmet Tespiti Davası
Sigortalılık başlangıç süresinin 8 Eylül 1999 öncesi olmaması nedeniyle başvuru reddedilirse hizmet tespit davası açılarak sigortalılık girişinin tespiti gerekecektir. İşçi, sigortasız çalıştığı günlerin tespiti adına hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT'den faydalanabilir. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortasız olarak bir yerde çalışılmış olması durumunda bu durumun SGK aracılığıyla düzeltilmesi ya da mahkeme kararı ile düzeltilmesi gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu zamanaşımı süresidir. Bazı istisnai durumlarda zamanaşımı süresi işlememektedir ve dava açılması mümkündür. Bu sebeple hukuki destek alınmasını ve bir iş avukatı ile görüşülmesini tavsiye ederiz.
"EYT - Emeklilikte Yaşa Takılanlar 2023" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.
- {{title}}
Makalelere Göz Atın
Avukat Eda Yıldırım İlhan İletişim Bilgileri
0541 332 3595 edayildirimilhan@gmail.comGökmeydan MahallesiNilgün Sk. Uzun Apt No:122/10 Eskişehir