Evlat edinme nedir? Evlat edinme şartları nelerdir? Evlat edinme başvurusu nereye yapılır? Evlat edinme sonucunda ne olur? Evlat edinme yaşı nedir?
Evlat Edinme
Evlat edinmenin bazı prensipleri vardır. Bunlar öncelikle; anne ve babasız çocukların korunması, onlara aile sevgisinin yaşatılması, çocuk sahibi olmayan kişilerin çocuklarının olması ve en önemlisi de çocuğun üstün yararının korunmasıdır. Evlat edinme ile kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların sıcak bir aile ortamına kavuşması sağlanır ve bu sayede çocukların psikolojik gelişimlerine katkıda bulunulur. Ayrıca evlat edinilen çocuklar çok daha iyi sosyal şartlarda büyüyeceği için bu çocukların topluma yararı da artmaktadır. Bu sayede toplumdaki suç oranının azaltılması da hedeflenmektedir. Evlat edinme sıkı şartlara tabidir. Ayrıca evlat edinecek kişiler hakkında da derin araştırmalar yapılmaktadır. Bu şartların ve araştırmaların sebebi en başta çocuğun sağlığı ve yararıdır. Ne yazık ki bazı kişiler kişisel çıkarları için çocuk evlat edinmek istemektedirler. Örnek olarak evlatlığı ucuz bir hizmetçi olarak görmek, çocukları çeşitli ticaretler (organ, fuhuş) için kullanmak ve onların fiziki varlığından faydalanmak verilebilir. Çocukları tüm bunlardan korumak için evlat edinmeye karar verecek olan hakimin çok iyi bir değerlendirme yapması gerekmektedir. Taraflar evlat edinmenin tüm şartlarını taşıyor olsalar dahi son karar mahkemenindir. Mahkeme burada çocuğun üstün yararını öncelikli olarak gözetir ve tüm şartların taşınmasına rağmen evlat edinmeye izin vermeyebilir.
Evli kişiler ayrı ayrı evlat edinemezler. Yalnızca birlikte evlat edinebilirler. Evli olmayan kişiler ise tek başına evlat edinme yolu ile evlat edinebilirler. Medeni Kanunu'muz buna olanak sağlamıştır.
Evlat Edinmek İçin Nereye Başvurulur?
Türk Medeni Kanunu'na göre evlat edinme davası evlat edinenin oturma yeri aile mahkemesinde; birlikte evlat edinmede ise eşlerden birinin oturma yeri aile mahkemesinde açılmalıdır. Tespit edilen yerde aile mahkemesi olmadığı durumlarda ise aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakmakla görevli olan asliye hukuk mahkemesinde dava açılmalıdır.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlat edinmenin şartları:
Evlat Edinme Sonucunda Ne Olur?
Evlat edinmenin gerçekleşmesiyle beraber anne ve babaya ait yükümlülükler tamamı ile evlat edinene/edinenlere geçer. Bu sayede artık evlat edinilen, evlat edinenin/edinenlerin mirasçısı haline gelir. Evlat edinenin/edinenlerin, evlat edinilen çocuğun ismini değiştirmeleri mümkündür.
Evlat edinme için bir avukat şart değildir. Ancak hukuki süreci en doğru ve düzgün şekilde yürütmek için bir aile avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
"Evlat Edinme" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.
- {{title}}
Makalelere Göz Atın
Avukat Eda Yıldırım İlhan İletişim Bilgileri
0541 332 3595 edayildirimilhan@gmail.comGökmeydan MahallesiNilgün Sk. Uzun Apt No:122/10 Eskişehir