Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer? Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer? Boşanma davası ne kadar sürer?
Boşanma davaları başlı başına yıpratıcı bir süreçtir. Bu hususta daha önce de yazdığımız tüm yazılarımızda görüleceği üzere özellikle çekişmeli boşanma davalarının süreci uzun ve yorucudur. Taraflar bu sebeple boşanma davasının ne kadar süreceğini merak etmekteler. Ancak davanın süreci hem mahkemenin nerede açıldığı, mahkemenin yoğunluğu, davanın niteliği, tarafların sundukları deliller, tanık sayıları gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir.
Çekişmeli boşanma davalarının uzun süreci taraflara anlaşmalı boşanma davaları yapmayı düşündürmektedir. Yani boşanma davasının anlaşmalı mı olacağı çekişmeli mi olacağına göre süreç değişmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davası oldukça uzun sürebilecek bir davadır. Çekişmeli boşanma davasında ilk olarak yapılacak işlem dava dilekçesini hazırlamaktır. Davacı taraf çekişmeli boşanma davasını açacak, davalı taraf ise kendisine gelen dava dilekçesine iki haftalık süre içerisinde cevap dilekçesi hazırlayacaktır. Daha sonra cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi verilmesi ile dilekçeler aşaması tamamlanmış olacaktır. Dilekçelerin tamamlanmasının ardından "Ön inceleme duruşmasına davet tutanağı" ile birlikte duruşma günü verilecek ve taraflara delillerini sunması için süre verilecektir. Daha sonra duruşmalar yapılacak, deliller toplanacak, tanıklar dinlenecek ve usuli işlemlerin tamamlanması ile karar verilecektir.
Çekişmeli boşanma davalarında boşanma, nafaka (tedbir, yoksulluk, iştirak vs.), velayet, maddi ve manevi tazminat gibi taleplerde bulunulabilecektir. Mahkeme tarafından bu talepler değerlendirilecek ve delillere göre bir karar verilecektir. Verilen karar aleyhine olan ve kararın usule aykırı olduğunu düşünen taraf karara karşı istinaf yasa yoluna başvuru yapabilecektir. Dosya istinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesine gönderilecektir. Boşanma davalarında Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara karşı temyiz yasa yolu açık olup Yargıtay nezdinde temyiz başvurusu yapılabilecektir.
Tüm bu süreçler değerlendirildiğinde çekişmeli boşanma davasının 4-5 yıl kadar sürebilmesi mümkündür.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına nazaran oldukça kısa sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar hemen her konuda anlaştıkları için dava süreci uzun değildir. Davanın açıldığı şehre ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte bazen 4-5 günde dava tamamlanabilmekte bazense 1-2 ayı bulabilmektedir.
Eskişehir boşanma davası uzun sürebilmektedir. Zira artık mahkemelerde dava yoğunluğu fazladır. Bu sebeple mağdur olmamak ve işlemlerin en kısa sürede tamamlanması adına bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
"Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.
- {{title}}
Makalelere Göz Atın
Avukat Eda Yıldırım İlhan İletişim Bilgileri
0541 332 3595 edayildirimilhan@gmail.comGökmeydan MahallesiNilgün Sk. Uzun Apt No:122/10 Eskişehir