Adli tatilde birçok işlem durmasına karşın, işlemlerin bir kısmı da yapılabilmektedir.Bir işlemin süresi adli tatil içinde bitiyorsa nasıl bir yol izlenir?
Adli Tatil
Adli tatilin ne zaman başlayacağı, bu dönemde ne yapılacağı şu günlerde en çok merak edilen soru. Bu yazımızda 2018 yılı adli tatilinin ne zaman başlayacağı ve biteceği, ara dönemde neler yapılabileceği ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağız.
Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 102 gereğince "her yıl yirmi temmuzda başlar, otuz bir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl eylülde başlar." şeklinde düzenlenmiştir. Bu sebeple mahkemeler bu dönemde ADLİ TATİL sebebiyle kanunda belirtilen işler harici işlemleri yapmazlar.
Adli Tatilde Görülecek Dava Ve İşler
Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 103 gereğince;
"Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:
a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.
c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
ğ) Çekişmesiz yargı işleri.
h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler."
Yukarıda sayılı haller olsa dahi tarafların anlaşması halinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.
Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır. Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.
Adli Tatilin Sürelere Etkisi
Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.
Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Adli Tatil
Ceza Muhakemeleri Kanunu madde 331 gereğince;
"Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.
Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yerine getirileceği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.
Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar.
Adlî tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır."
Burada hukuk davalarının aksine son günü adli tatile rastlayan sürelerde 1 hafta değil 3 gün uzama söz konusudur.
Adli Tatil 2018 Süresince Dava Açılması Mümkün Müdür?
Kural olarak HMK gereğince yazılı olduğu üzere adli tatil süresince sayılı istisnalar haricinde dava ve işlerin takibi mümkün değildir.
Ancak örneğin adli tatil süresinde boşanma davası açılması mümkündür. Boşanma davasının açılmış olması söz konusu davanın görüleceği şeklinde yorumlanmamalıdır. Boşanma davası adli tatil süresinde açılabilir, ancak usuli işlemlerin hepsi adli tatilin sona ermesi ile yapılacaktır.
Boşanma davası adli tatil içerisinde görülecek davalar arasında değildir. Ancak taraflar anlaşır ve işlem yapabilirlerse aksi her zaman mümkün olabilmektedir.
"Adli Tatilde Yapılabilecek İşlemler ve Sürelerin Adli Tatilde Bitmesi" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.
- {{title}}
Makalelere Göz Atın
Avukat Eda Yıldırım İlhan İletişim Bilgileri
0541 332 3595 edayildirimilhan@gmail.comGökmeydan MahallesiNilgün Sk. Uzun Apt No:122/10 Eskişehir