Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Tek Celsede Boşanma Nedir?

Tek Celsede Boşanma Nedir?

   

    Boşanma davası, medeni hukuka bağlı aile hukuku sebebiyle doğan uyuşmazlıkların boşanma, nafaka, velayet, tazminat, ziynet, mal paylaşımı vb. hukuki sonuçlar doğuran bir davadır. Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, boşanma protokolü, tanıma ve tenfiz, evliliğin iptali, velayet, nafaka, iddet (bekleme süresi) müddetinin kaldırılması gibi konulara yoğunluk gösteren ve bu tür davalara bakan avukatlara halk arasında genellikle "boşanma avukatı" denmektedir. Bu davalara bakan avukatlar daha çok boşanma davalarına baktıkları için bir nevi uzmanlık alanları bu olmuştur. Örneğin bu durum, üniversiteyi bitirdikten sonra daha özele inerek yalnızca bir konu ile ilgili yüksek lisans yapmak gibi düşünülebilir. Ancak tabi ki her avukat istediği konularda davalara bakabilmektedir. 

Tek Celsede Boşanma Nedir?

    Tek celsede boşanmaya değinecek olursak; davacının boşanma davası açmasının ardından duruşma günü verilerek boşanmanın bu ilk duruşmada gerçekleştirilmesidir. Bu durumun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar duruşma anında da dahil olmak üzere boşanmadan veya anlaştıkları şartlardan vazgeçmedikleri takdirde tek celsede boşanacaklardır.

Çekişmeli Boşanma Davası Tek Celsede Biter mi?

Buna rağmen bazı davalar çekişmeli olarak açılmasına rağmen tek celsede bitebilmektedir. Bu şekilde çekişmeli olarak açılıp tek celsede bitirilen dosyalara rastlamak mümkündür. Bunlar genelde anlaşmalı boşanma dava koşullarının gerçekleşmediği davalarda tercih edilmektedir. Örneğin; taraflar evlilik birliğinde 1 yılı doldurmamış olabilirler, yahut bir taraf duruşmaya gelemeyecek durumda ise -mesela bir taraf yurt dışında yaşıyor olabilir- söz konusu olabilecektir.

Tek Celsede Boşanma Ne Kadar Sürer?

    Tek celsede boşanma durumunda boşanma davası anlaşmalı olarak açılmış olsa dahi davanın açılması ve kesinleşmesi aşamaları ile boşanma, 1-2 aylık bir süreci bulacaktır. Çekişmeli boşanma davasının tek celsede bitirilmek istenmesi durumunda ise bu süre biraz daha uzayabilmektedir. Çünkü mahkemeler bu durumda duruşma gününü çok geç tarihlere verebilmektedirler.

    Bu sebeplerle her iki taraf da boşanmaya kesin olarak karar vermişse ve nafaka, velayet, tazminat vb. konularda anlaşmışlarsa bu yol iki taraf için de en doğru yol olacaktır. Zira çekişmeli boşanma davası oldukça uzun sürebilmekte ve tarafları hem maddi hem manevi olarak yıpratabilmektedir. Bu sebeple taraflar bir boşanma avukatına giderek kendileri için en uygun yolun ne olduğunu bulabileceklerdir.

Boşanma Davalarında Vekalet Ücreti - Boşanma Avukatı Danışma Ücreti Ne Kadardır?

    Bu hususa ilişkin Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmiş asgari tutarlar bulunmasına rağmen bu konuda bir standart yoktur. Her avukat kendi tecrübesi, mesleki çabası karşısında ve işin yoğunluğuna göre uygun bir vekalet ücreti belirlemektedir. Vekalet ücretlerinin ödenmesi konusunda da her avukat kendi istediği şekilde çalışabilmektedir. Boşanma avukatı, vekalet ücretini ister peşin alır isterse ödeme kolaylığı sağlar. Her avukat bunun değerlendirmesini kendisi yapacaktır. Ancak Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen miktarların altında vekalet ücreti almak yasal değildir ve avukatın hukuki sorumluluğu doğacaktır. Bu sebeple boşanma avukatı seçerken dikkatli olmanız sizin açınızdan yararlı olacaktır.

    Çekişmeli boşanma davaları ise yukarıda bahsettiğimiz şekilde tek celsede bitmediği ve taraflar anlaşamadığı takdirde yaklaşık 1-2 yıl sürmektedir. Bu sebeple hak kaybına uğramamak adına kesinlikle bir avukattan hukuki destek alarak avukat ile birlikte yol almanız tavsiye edilmektedir.

"Tek Celsede Boşanma Nedir?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595