Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Boşanma Davası Ücreti ve Masrafları

Boşanma Davası Ücreti ve Masrafları
Boşanma davalarında sıklıkla merak edilen konuların en başında boşanma davalarında masraflar ve boşanma avukatı vekalet ücreti gelmektedir. Bunun için öncelikle açılacak boşanma davasının anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı olacağı konusunda karar verilmesi gerekmektedir. Bu durum hem avukat vekalet ücreti hem de mahkemeye yatırılacak masrafların miktarını etkilemektedir. 


Boşanma Davası Ücreti

Öncelikle boşanma davası açacak ya da kendisine dava açılan kişinin öncelikle boşanma için avukata özel yetki içeren vekaletname verilmesi gerekmektedir. Daha sonra verilen vekaletname karşılığında vekalet verenle kararlaştırdıkları şekilde işlemleri yapmaya başlayacaktır.

Eğer taraflar anlaşırlar ve anlaşmalı boşanmaya karar verilirse bu davalar çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede sonuçlandığı için ücret daha az olacaktır. Alınacak vekalet ücreti çekişmeli boşanma davalarında yapılacak işlemler daha fazla olduğu ve süre olarak da uzun sürdüğü için daha fazla olacaktır.

Boşanma davalarında ödenecek ücretin içerisinde mahkemeye peşin olarak ödenen harçlar, masraflar, gider avansı ve boşanma avukatı ücreti de yer almalıdır. Boşanma davalarında uygulanacak vekalet ücretleri her yıl Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanır. Bunun üzerine barolar da tavsiye niteliğinde vekalet ücretlerine ilişkin bildiri vermektedirler. Ancak belirtilen bu ücretler tavsiye niteliğinde olduğu için avukat yasal vekalet ücretinin altına inmeden farklı vekalet ücretlerine karar verebilecektir. 


Anlaşmalı Boşanma Ücreti

Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha çabuk ve çoğu zaman tek celsede bitmektedir. Anlaşma boşanma davasında taraflar nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat gibi hususlarda anlaşmaktadırlar. 

Anlaşmalı boşanma davası ücretini öğrenmek için tıklayınız.


Çekişmeli Boşanma Ücreti

Çekişmeli boşanma davaları, tarafları yıpratıcı bir süreçtir. Çekişmeli boşanma davalarında genellikle bir taraf boşanmayı istemekte, diğer taraf boşanmak istememektedir. Bazen her iki taraf da boşanmak istemesine rağmen kimin kusurlu olduğu, velayet, nafaka ve tazminat gibi konularda anlaşamamaktadırlar. Bu sebeplerle anlaşmalı boşanma davasına nazaran çekişmeli boşanma davası vekalet ücreti daha fazla olmaktadır.

Çekişmeli boşanma davası vekalet ücretini öğrenmek için tıklayınız.


Boşanma Davalarında Mahkeme Masrafı

Az önce de belirttiğimiz gibi boşanma davalarında harçlar, avans ve masraflar peşin olarak yatırılır. Ayrıca bir bilirkişi incelemesi vs. yapılacak ise mahkeme duruşma esansında bu masrafın yatırılması için süre verecektir. Çekişmeli boşanma davası açarken tanık ücretleri, gider avansı, peşin harçlar vs. yatırılır.Bunlar da 2017 senesi için yaklaşık olarak 400-500-TL civarında olmaktadır.


Tüm bu hususlar hakkında ve boşanma davası süreci hakkında en sağlıklı bilgiye ulaşmak için bir avukatla ofisinde iletişime geçmeniz en sağlıklı yol olacaktır.

Etiketler
Paylaşın

"Boşanma Davası Ücreti ve Masrafları" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595